«Тарілку здорового харчування»: найважливіші продукти у раціоні дитини

З січня минулого року набрали чинності нові норми та порядок організації харчування у закладах освіти, відповідно до яких сформовано меню за такими характеристиками:

  1. порції відповідно до віку;
  2. щоденне вживання овочів та фруктів;
  3. введення рибних днів;
  4. зменшення кількості вживання солі та цукру в раціоні дітей;
  5. контроль якості жирів;
  6. доповнення страв молочними продуктами;
  7. врахування особливих харчових потреб.

В умовах війни діти та молодь можуть відчувати виснаження та слабкість через тривожну атмосферу навколо. Тому дуже важливо зміцнювати їх здоров`я та дбати про самопочуття, а це безпосередньо залежить від збалансоване харчування в школах, садочках та вдома.

Міністерство освіти і науки України разом з Міністерством охорони здоров`я та іншими організаціями сформували перелік найважливіших продуктів у раціоні дитини – «тарілку здорового харчування».

Зокрема фахівці надають такі рекомендації:

  • вживати різні види овочів та обмежити вживання картоплі;
  •  обирати для раціону дитини каші, цільнозернові крупи та хліб з висівками замість білого хліба та білого рису;
  • у вигляді білків радять обирати рибу, м`ясо птиці, бобові та горіхи, яйця, сир, молочні та несолодкі кисломолочні продукти (краще обмежити вживання промислово обробленого м`яса);
  • краще використовувати соняшникову, оливкову та кукурудзяну олію (обмежити вживання вершкового масла, тваринних жирів та трансжирів);
  • вживати не більше 5 грам солі та до 25 грам цукру;
  • пити достатню кількість води, а також чай, нежирне молоко та кисломолочні напої, несолодкі компоти (обмежити вживання соку та смузі не більше однієї склянки вдень).