«Тарілку здорового харчування»: найважливіші продукти у раціоні дитини
З січня минулого року набрали чинності нові норми та порядок організації харчування у закладах освіти, відповідно до яких сформовано меню за такими характеристиками:
- порції відповідно до віку;
- щоденне вживання овочів та фруктів;
- введення рибних днів;
- зменшення кількості вживання солі та цукру в раціоні дітей;
- контроль якості жирів;
- доповнення страв молочними продуктами;
- врахування особливих харчових потреб.
В умовах війни діти та молодь можуть відчувати виснаження та слабкість через тривожну атмосферу навколо. Тому дуже важливо зміцнювати їх здоров`я та дбати про самопочуття, а це безпосередньо залежить від збалансоване харчування в школах, садочках та вдома.
Міністерство освіти і науки України разом з Міністерством охорони здоров`я та іншими організаціями сформували перелік найважливіших продуктів у раціоні дитини – «тарілку здорового харчування».
Зокрема фахівці надають такі рекомендації:
- вживати різні види овочів та обмежити вживання картоплі;
- обирати для раціону дитини каші, цільнозернові крупи та хліб з висівками замість білого хліба та білого рису;
- у вигляді білків радять обирати рибу, м`ясо птиці, бобові та горіхи, яйця, сир, молочні та несолодкі кисломолочні продукти (краще обмежити вживання промислово обробленого м`яса);
- краще використовувати соняшникову, оливкову та кукурудзяну олію (обмежити вживання вершкового масла, тваринних жирів та трансжирів);
- вживати не більше 5 грам солі та до 25 грам цукру;
- пити достатню кількість води, а також чай, нежирне молоко та кисломолочні напої, несолодкі компоти (обмежити вживання соку та смузі не більше однієї склянки вдень).